Křtili jsme DVD s Upírem

Václav Upír Krejčí na slánských hradbách Moravské zabíjačka s Miroslavem Donutilem Balada pro banditu v Uhřicích Mistr kuchař Jirka Zíma a jeho vinotéka

Křtili jsme DVD s UpíremKřtili jsme DVD s Upírem

Čím jsem starší, tím raději (a oproti mým toulavým letům a létům po světě i častěji) se setkávám s přáteli. A o tom byl náš křest. A tak jsme slavnostně u nás v Královském městě Slaný pokřtili DVD Jak vaří Češi. Byl to poslední díl pilotního projektu, na kterém byla radost spolupracovat. Už jenom proto, že celý štáb byl neuvěřitelně pohodový. Potom proto, že jsme se u jídla potkali s prima lidmi a kamarády – Rudolfem Hrušínským, Jitkou Smutnou, Vaškem Vydrou nebo Martinem Dejdarem. A naposledy s Mirkem Donutilem na Moravě v Uhřicích, což pochopitelně s naším městem Slaný souvisí. A při křtu nám všem udělal radost a vyloudil úsměv či chechot na tváři i Václav Upír Krejčí. Protože přijel, zazpíval, pokřtil i popovídal ve vinotéce U Velvarské brány, kde potom proběhlo malé letní kino přímo na zeď Městského úřadu Slaný.

Ale zpátky k Mirovi Donutilovi v Uhřicích. Udělal nám všem radost a doufám, že i celá partička kolem projektu „Jak vaří Češi“ udělala radost i jemu. První radost jsme měli z toho, když pozvání přijal. A když Mirek Donutil přijel a začal vyprávět o svém dětství, zabíjačkách a Moravě – všem se objevily jitrnice úsměvů na tváři. Jitrnice se pochopitelně objevily také na stole s ostatními lahůdkami. Čerstvé škvarečky (mistr kuchařský Jirka Zíma z nich potom připravil úžasnou pomazánku), zabíjačkový gulášek podle našeho diváka, (ten jsem Jirkovi dokonce pomohl připravit), tlačenka, ovárek, polívčička s domácím játrovým drobením, kroupová jelítka, vařené ouško a jatýrka a pochopitelně také dobré moravské víno ze sklepa mistra Ludi Valihracha. Mistr řezník Jura Smetana je vyhlášený široko daleko a tak se nebylo co divit, že všem chutnalo.

A klobouk dolů – když máte v chalupě filmový štáb, není to jednoduché! Takže to v praxi vypadá tak, že když Brkous zkazí repliku, odnese to mistr řezník a musí se krájet nebo házet do hrnce znovu. Naštěstí jsou v Uhřicích prima. Navíc byl Masopust, Fašank a vynášely se ostatky. Ale asi bych měl vysvětlit, jak se takový významný host ocitl na moravské zabíjačce a co to je projekt „Jak vaří Češi“. Je to nápad mých kamarádů, kteří jsou patrioti a mají rádi naší tradiční kuchyni. Jsou to tradiční česká jídla podle receptů našich čtenářů nebo diváků. Já jsem tam byl proto, že vařit neumím. I když mě to baví a moje dny české kuchyně na himálajských expedicích na osmitisícovky byly vyhlášené. Jenom naši Šerpové si do zelí vždycky přidávali drcené sušené chillies papričky. Takže dělal to, co umím víc – ptal se, a navíc se i něco přiučil. Například knedlík, který se vždycky povede, svíčkovou s karamelem nebo kachnu na medovině. Nebo tu úžasnou škvarkovou pomazánku. Hotové jídlo vždycky ochutnal nějaký známý host, kterého máme rádi a proto jsme ho pozvali. Nebo pozvání přijali – například kachničku si s námi dával Rudolf Hrušínský a pozval nás do své galerie. Svíčková chutnala Martinovi Dejdarovi, vánočního kapra ochutnávala paní Jitka Smutná (mimochodem ráda rybaří!) a buchty co dlouho vydrží (pokud je dokáže hospodyně ubránit) jsem coby český Honza přinesl Vaškovi Vydrovi k jeho milovaným koním. Pochopitelně jsme přidávali i bonusy – přebrepty, padající palačinky a podobné lahůdky z tvůrčí kuchyně. Celý štáb byl fantastická parta a režíroval ji David Bonaventura, se kterým je VÉÉÉLIKÁ pohoda a který má celý scénář v hlavě. A taky cit pro lidi, situace a kumšt, stejně jako měl jeho tatínek. Šéfem projektu byl Honza Černý, který se na Moravě u domácí ořechovky aklimatizoval tak rychle, že ho nechtěli pustit zpátky do Prahy.

A ještě něco. Když přijedete do Uhřic u Slavkova, tak nás tam znají jako „Valihtachovic Pražáky ze Slaného“. Protože každý, kdo žije na Západ od Velkého Meziříčí, je pro Moraváky Pražák. A náš kamarád Jirka Zíma se tam přiženil a má bezvadnou ženu, která se vlastně přivdala do Slaného. A kterou mu ve Slaném všichni závidíme. Jezdíme tam moc rádi a tak vznikl i nápad, natočit tam pravou moravskou zabíjačku s Mirkem Donutilem. Který nám všem fakt udělal velikou radost! Stejně jako všichni, kteří přišli pokřtít DVD a hlavně setkat se s přáteli, protože o tom to opravdu je.


Standa Berkovec
Foto
Jiří Jaroch a archiv „Jak vaří Češi“

Křtili jsme DVD s UpíremKřtili jsme DVD s UpíremKřtili jsme DVD s UpíremKřtili jsme DVD s UpíremKřtili jsme DVD s UpíremKřtili jsme DVD s UpíremKřtili jsme DVD s UpíremKřtili jsme DVD s UpíremKřtili jsme DVD s Upírem